Archív roku 2020
Archív roku 2022
Archív roku 2023

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 18.1.2021 18:21

Ahoj, všem, zvláště Davidovi, gratuluju Davide k pěkným stránkám a aplikaci na editaci tras. Zkusím se zapojit, i když na to už docela špatně vidím - zvláště na papírový jízdní řád, ale se silnou loupou to nějak půjde - zítra nebo pozítří si zkusím koupit knižní jízdní řád (dokonce kromě Masaryčky a hlaváku též třeba na GoTo v Praze na Střížkově a jiných méně očekávaných místech). Větší problém mi ovšem dělá GRAPP mapa - nejsou tam na rozdíl od mapy zpoždění na Robertových stránkách - vyznačeny tratě!!! Vidím tam jen tečky vlaků? Zkoušel jsem se dívat do filtrů, všechno zaškrtnuto nebo se to někde jinde zapíná? Zkusil jsem vypnout i svůj zvětšovací soft, myslel jsem, že to nepřekresluje, ale já tam ty linie ani tak (s optikou!!!) nevidím. Jsou tam nebo tam nejsou. A pokud tam nejsou, jak se orientovat. Slepá železniční mapa - jasně, tu jsme užívali ... ale tohle? Hledal jsem starou dobrou mapu na stránkách old.cd.cz/mapa ale tu už vyřadili z provozu, nefunguje. Co s tím. Poradí mi, prosím, někdo. Ale tam by stejně jako na mapě u Roberta nebyli stejně LE a RJ apod., že ... Díky. Na KR to asi nemá zatím vliv, ale co při případné účasti v ŽR ... Tak hodně úspěchů Tobě i nám. Barevně jsou ty stránky pro mě daleko přístupnější než na Robertových stránkách (omlouvám se Roberte, ale je to tak, ale nějak jsem to vždycky dal). Bude tohle chodit taky do mailu nebo bude forum jen na webu a pokud doufám, že nebudou problémy s češtinou.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 19.1.2021 11:33

Přidal jsem možnost nastavit si v profilu (odkaz po přihlášení vpravo nahoře pod jménem) e-mailové upozornění na nové zprávy.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 18.1.2021 18:52

Tak už jsem tam ty velmi slabé (alespoň pro mě) čáry našel, ale ufff, docela je to pro mě těžko viditelné, ale nějak to dám ...

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 12:32

Ahoj, zvl. Davidovi, byl by problém přidat každému nějaké další skici? Bude 8 skic provždy nebo si je musím uložit? tisknu si je do PDFek, ale hodily by se mi, kdyby tady byly uloženy. Jinak super!!! Data to bere z Idosu? (předpokládám, že jsi je tam neťukal), takže lze luštit i pomocí Idosu? Škoda, že nejde si zkusit i nějaký zahraniční výlet - pokud to je z Idosu, nebyla by špatná časem i mezinárodní rallye. :) byť třeba bez vykreslování na mapě, i když to je taky super. Břeclav, st. hranice - myslí se tím Břeclav? asi ano. Při jedné úloze jsem přejel LE do Čadce, ale program to vzal, takže v pohodě ... Díky za vše. Až budu spokojen - dá se nějak jednouduše přesunout skica do finálního řešení? aby se to nemuselo přepisovat?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 12:57

  • Více skic - k čemu to bude dobré? Odevzdané úlohy tu uložené zůstanou a na hraní si nanečisto to stačí ne?
  • Zdroj dat - nejedná se o online data, jedná se o stav k 10.12.2020, mělo by to až na kosmetické detaily odpovídat stavu v KJŘ. Změny, co jsou v IDOSu, ale ne v KJŘ použít v KŽR nejdou.
  • mezinárodní rallye - no mělo to být překvapení, ale když už jsi to nakousl. Ano, pohrávám si s myšlenkou na jedno kolo virtuální rallye na nějaké jiné síti, co má dobře zpracovaná data o jízdních řádech, třeba PID nebo Švýcarsko.
  • Břeclav státní hranice je Břeclav státní hranice. Je to příznak toho, že vlak pokračuje do zahraničí.
  • Čadca - jo, tam vás to pustí a asi by nemělo, že? Mrknu na to.
  • Přesun do finálního řešení - jistě, kvůli tomu to tam je. Dělá se to tou modrou dvojšipkou u příslušného řádku. Musíš být samozřejme přihlášen k té úloze, začínat ve správný čas a mít trasu podle pravidel KŽR.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 15:48

Více skic - více konceptů, z kterých mohu vycházet a měnit je, alespoň kdyby byly na 1 úlohu 3x3 tedy 9. Ale je fajn, že k dalšímu kolu budou dostupné další. Chápe, že ukládají i ty obrázky od každého účastníka. Nevadí, já si řešení tisku do těch PDFek. Omlouvám se, ale ty šipky nějak nemohu najít - dívá se i manželka, která na to dobře vidí. Ve skice u řádků? nalevo je jen křížek pro smazání řádku, občas se tam objeví i možnosti ke zkopírování řádku apod. ale asi jen v nějaké situaci, teď to neumím přivodit ... nebo kde jsou? Zdroj dat - mám off line Idos - pomohly by tt, ttm, ttp a ttr soubory ... můžeme domluvit soukromě, pokud jsi to tam klepal ručně, tak to tedy klobouk dolů ... ty se dají volně stáhnout z Idosu, nic bys neporušil, ale musely by se rozkodovat. Ostatně stáhnout se dají https://www.chaps.cz/cs/download/idos Vlaky obsahují data pro Vlaky Evropa, samozřejmě Slovensko ... A můžeme v Břeclavi, státní hranici přestupovat? Já totiž zvolil tuším u RJ Břeclav státní hranice a do zápisu se mě dala normálně Břeclav, protože se to tvářilo, že v Břeclavi RJ vůbec nezastavuje. Takže trasu do Čadce budu muset přeeditovat, resp. přece i normálně je dovoleno si vyjet bezbodově za hranice. Chápal jsem to tak, že počítáš body za km až ke státní hranici. V nabídce stanic jsou totiž Mosty u jablunkova Návsí a protože tam rychlík nestaví, tak to vyhodí Čadcu - doufám, že si to dobře pamatuju ... kdyžtak se omlouvám. Díky za typ na místa ke koupi JŘ. Pak mají ještě e-shop, lae vyjde to o cca 100 Kč víc.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 16:17

Obrázky se nikam neukládají, generují se vždy se stránkou. Data k offline idosu mám taky - vlaky jsou dokonce ke stažení zdarma, ale jak píšeš, je to v binárním formátu. Moje data jsou z CIS, ale bohužel jejich aktualizace není možná - neexistuje informace, když je nějaký vlak zrušený. V Břeclavi státní hranici nic nestaví, tak tam nejde přestupovat. Nedorozumění asi vzniká z toho, že v levé tabulce je pouze koncová stanice (nebo státní hranice, pokud vlak jede ven z ČR) a teprve vpravo vybíráš, kde z něj vystoupíš. Čili vlevo bude Břeclav státní hranice a vpravo pak bude Břeclav nebo Návsí apod. Přestupovat v zahraničí se dá jen tam, kde jsou uvedené kilometry, což Čadca není, tuším že se za to dokonce loni někomu zkracovala trasa.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 12:46

V tomto týdnu jsem zjistil, že papírové jízdní řády v GoTo v Praze nevedou - chyba na mapě distributora, na Masnu jsem se zatím nedostal, ale prý by je mohli mít i v GoTo na Florenci. Jo, ještě k té mapě GRAPP - napsal jsem jim a zdá se, že prý s tím zkusí něco udělat, že prý by mohly být dva profily - šedá barva linií (prý když se do toho pracovníci dlouho koukají, tak bolí oči) a pro nás, co špatněvidíme nějaká uzpůsobená verze s tmavšími liniemi (prý to tak původně bylo), event. většími tlačítky, volbou velikosti písma apod. Třeba to pomůže i někomu dalšímu kupř. při práci s mapou na mobilních zařízeních (mobil, tablet)

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 13:05

Podle posledních zpráv by měly být v Praze ještě k dostání v šotostánku na Masaryčce a taky na hlaváku u Regiojetu.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 17:53

Kde by měla být ta dvojšipka pro přesun ze skici do KJŘ? Já žádnou nevidím. Trasa by měla být v pořádku, protože vznikla kopií z KŽR. Nevíte někdo, jestli jsou ještě k sehnání KJŘ ROPIDu?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 18:14

Šipky se ukazují u řádků, které jdou někam zkopírovat (do řešení nebo do jiné skici - no to mě podrž, ono se tam fakt píše měkké i - tak tomu asi budu radši říkat koncepty). Zkopírovat jde řádek tehdy, když jeho výchozí stanice odpovídá poslední stanici jiné trasy. Zároveň se nesmí lišit časy o více než 3 hodiny dozadu (to kvůli virtuální rallye, kde jsou povolené i záporné přestupy) a více než 21 hodin dopředu.

Celosíťový už asi ne. Mám doma asi 8 let starý a už tehdy to byla šílená bichle. Navíc to zastarává ještě rychleji než ten vlakový.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 23.1.2021 19:42

Aha, jasně, takže když chci zkopírovat řešení ze skici do KR, tak musím to předchozí v KR smazat. O.k., funguje to. (Holt c je měkká souhláska, ale skici vypadá dost divně, stejně jako třeba album Nohavici - změň to na koncept a bude to :-) ) //// Měl jsem na mysli vlakový KJŘ ROPIDu. //// Mám návrh - dalo by se do úvodní stránky kola KR vyznačit, které úlohy už mám zadané a za kolik bodů? //// Dá se nějak formátovat text v tomto fóru? Aspoň odstavce.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 24.1.2021 11:02

Přesně tak. Jde tím elegantně řešit i ta požadovaná editace trasy uprostřed.
Modelový příklad 1 - mám trasu a vymyslím uprostřed nějaký odskok navíc. Zkopíruji si trasu do dalšího konceptu, smažu vše až k začátku toho odskoku, přidám odskok, z konceptu zkopíruji zbytek zpět do řešení a koncept smažu.
Modelový příklad 2 - mám dobrý konec, ale vymyslel jsem lepší začátek. V konceptu si naklikám začátek, zkopíruji do něj z řešení ten dobrý konec, celé řešení smažu a koncept zkopíruji do řešení.

Přidal jsem do bubliny počet bodů a odlišení barvou, jestli je řešení kompletní.

Přidal jsem možnost použít značky br a p v hranatých závorkách [ ]. Tag p prosím ukončujte, jinak se hrozí, že se stránka rozhodí.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 24.1.2021 18:18

Spoléhat na uživatele je jedna ze základních chyb webdesignu. Tag p bych proto raději klidně zrušil.

Dá se v pohodě nahradit dvojitým br, jak jsem právě na této odpovědi vyzkoušel.

Od: David Nádhera     Komu: všem     Datum: 25.1.2021 8:36

Ony si s tím podle mě prohlížeče poradí a to chybějící ukončení si domyslí. Tento odstavec je bez ukončení.

Od: Josef Zeman     Komu: všem     Datum: 24.1.2021 10:43

Ahoj, zdravím příznivce ŽR, moc gratuluji Davidovi, že se toho zhostil. Přece jenom má na to plné právo, Teď jsem ale nepřišel na ty koncepty, byl jsem zvyklý na Excel u Roberta, ale to bude o zvyku.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 24.1.2021 11:05

Koncepty jsou pomůcka. Klidně je možné si řešit, jak je člověk zvyklý, a pak jen výslednou trasu naklikat na stránkách.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 24.1.2021 18:21

Myslím, že koncepty poslouží především těm, kteří nechtějí počítat body ručně.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 11.2.2021 12:58

Testovací kolo začíná za hodinu? Mám rozeslat nějaké maily?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 11.2.2021 13:19

Za hodinu je možné začít zadávat trasu, jinak proběhne zítra od 14 hodin. Poté bude ihned vymazáno. Jde hlavně o to, jestli to bude fungovat i z hostingu, u sebe jsem už několik zkušebních kol provedl.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 20:56

Ten nulový přestup v Neratovicích asi není podle pravidel, že? A zpožděná VHD taky asi nebude zrovna korektní. Já jsem testoval z vlaku a hlavním zjištěním bylo, že mezi Olomoucí a Ostravou není skoro žádný signál.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 21:37

Není - tam jsem si to musel upravit ručně, protože i když přípoj počkal, tak byl příjezd i odjezd ve stejnou minutu. Bude nutné to v ostré soutěži nechat jako to bylo loni a povolovat i nulové přestupy. Přesun VHD jsem zadal jen tak naslepo, ani jsem nekontroloval, jestli se to za tu dobu stihne. Je pravda, že tam upravovat zpoždění nedává smysl, spíš jsem měl upravit ten čas.

Od: Alois Hrbáček     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 21:51

V Neratovicích bych to akceptoval, tam se dá přestoupit doslova za pár vteřin. Jen v Libni nulový přestup z vlaku na MHD je nesmysl. Spíš mě zaráží, proč nejel David z Masaryčky rovnou do Neratovic, když z Masaryčky do Vysočan je o kilometr víc, než do Libně. Nebo že by tam byla výluka?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 22:17

My jsme s Robertem nejeli na body, spíš jsme testovali různé ostré přestupy. Oběma nám tu a tam i něco ujelo. Z tohoto pohledu je spíš překvapivé, že jsme prohráli o tak málo. :-) Chtěl jsem i nějaký přesun VHD, tak jsem tam prostě takto odhadem nějaký šoupnul. Teď jsem si to tedy zkusil doopravdy a našlo to spojení 16:37-16:53, takže bych to o minutku stihnul. Vlastní přesun busem je linkou 195 Nádraží Libeň-Nad Jetelkou mezi 16:42-16:46, takže přesun z nádraží na autobusovou zastávku tam započítaný je.

Od: Alois Hrbáček     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 21:12

Ahoj všem, rozhodl jsem se si zkusit dnešní nultou virtuální rallye a dopadlo to docela dobře. Už včera večer jsem si naklikal trasu, dnes dopoledne jsem ještě prozkoumal variantu Turnov - Ostroměř - Chlumec a byla o celé dva body horší, takže jsem nechal původní trasu. Vzhledem k pravidlům mi bylo jasné, že použití osobních vlaků je mnohem výhodnější než jindy, podle toho jsem postupoval a vez většího přemýšlení jsem se vydal směrem na Turnov. Pak jsem z Ostroměře uhnul na Starou Paku, což bylo výhodnější. Dnes už jsem si odbyl svou pravidelnou odpolední vycházku a kolem čtvrté jsem na Grappu začal sledovat průběh mé jízdy. Hlavně jsem se soustředil na protijedoucí vlaky a kontroloval jsem případné křižování. Měl jsem štěstí, vlaky jezdily včas, takže vyšlo na pohodu křižování a přestup na protivlak v Hodkovicích, vyšlo i křižování se zpožděným spěšným od Prahy, který poslušně počkal v Mladé Boleslavi. Vyšlo i křižování s rychlíkem v Dobrovici a pak už jsem jen čekal na dojezd do cíle v Hradci. Bylo to krásně vyrovnané a potěšilo mě, že jsem najel nejvíc bodů. Rozdíly byly ale velmi malé, seřadili jsme se s osmibodovými rozdíly. Překvapilo mě, že jsem najel nejméně km, což bylo dáno správnou strategií se zaměřením na osobní vlaky. Docela mě to bavilo, akorát se mi zdálo, že to ve vlaku ubíhá rychleji, než doma u počítače. Uvažuji, že to zkusím i 27. 2. v první opravdové virtuální rallye. Jen bude problém se doma probudit po sedmé hodině, abych mohl zadat aspoň část trasy a pak postupně přidávat další pokračování. Ale je to skvělý nápad a stránky Davida nemají chybu! Dá se soutěžit i bez jízdního řádu, ale občas se musím podívat, jestli se včas dostanu do cíle. Hlavní je, že nemusím počítat body, hlídat, jestli ten který vlak v daný den jede, všechno to systém udělá na mě. Těším se na další pokračování i na další kolo korespondenční rallye (první kolo mám prakticky hotové).

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.2.2021 21:40

Díky za pochvalu. Jenom pozor, že v současné době úplně spoléhat na data zde nejde, protože řada vlaků nejezdí kvůli koronavirovým opatřením.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 13.2.2021 19:03

Odkud jsou brána data o vlacích? Z aktuálního JŘ (od 13.12.2020) nebo z aktualizovaného aktuálního JŘ?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 15.2.2021 9:45

Data jsou brána z CIS JŘ. Jedná se o stav z 10.12.2020. Aktualizace tam nejsou, protože jsou k dispozici pouze informace o nových nebo změněných vlacích, nikoliv o zrušených vlacích. A navíc v těch změnových souborech jsou různé ad hoc změny při výlukách nebo mimořádnostech a to by do toho vnášelo solidní zmatek.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 13.2.2021 23:02

Pane Admin - Při včerejší soutěži (0/2021) jsem si u řešení od p. Hrbáčka všiml, že při druhém projetí v trati Hodkovice - Turnov mu nebyly započteny body. Podle nových pravidel měly být body započteny podle počtu stanic a zastávek krát 10 i při druhém projetí. Nebo jsem se špatně díval, či jsem to špatně pochopil? Mrkněte na to, a dejte mi vědět. Dík.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 14.2.2021 11:34

Bonusové body za stanice byly připočteny až na konci.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 15.2.2021 9:52

Přesně tak - bonusové body byly sečteny až na konci. Je pravda, že by u soutěží s bonusovými body šlo přidat sloupec, aby byl jejich počet vidět u každého řádku. Zkusím, jestli to pak nebude už moc přeplácané.

Jinak nejedná se o nová pravidla, byl to jen speciální způsob bodování pro tu jednu soutěž. Příště bude zase něco jiného. Potřeboval jsem něco, co bych v ostré soutěži určitě nepoužil a zároveň se to bude snadno programovat.

Od: Michal Bílek     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 1:19

Moc se omlouvám, ale musel jsem se odhlásit z dnešní rallye. Potřebuji si zařídit věci, které od pondělí ,,legálně´´ nějakou dobu nepůjdou. Více se ke krokům vlády nebudu radši vyjadřovat. V neděli jsem v práci, takže sobota je pro mě poslední den. Každopádně pokud bude nějaká další rallye, rád se zúčastním. Davidovi gratuluji k vydařeným stránkám a všem účastníkům přeji hodně štěstí.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 7:41

Jde vám stáhnout Davidova mapa při virtuální rallye? Tváří se to, že to tam ukládá, ale nenajdu to ve složce, neotevře se to ani v prohlížeči. (mnoho pokusů, nevadí - doufám, že stačí jiná mapa a že si el. tratě pamatuji.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 7:45

Aha, tak Chrome totiž hlásí, že stažení není bezpečnbé, což je blbost, dole se musí odsouhlasit, že na to uživatel kašle a pak se to stáhne, omlouvám se, toho jsem si nevšiml.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 16:03

Jsou za autobus NAD bonusové body?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 16:15

Ano, v úseku kde nahrazuje vlak jedoucí po neelektrifikované trati. Akorát tam ten bonus musím ručně přidat, když se to zadá bez vazby na trať.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 17:52

Zpoždění a penále. (teoreticky např. z Tábora dva po sobě jedoucí vlaky). Vlak "A" má grafikonový - pravidelný - příjezd do cíle v Praze ve 20.02, tedy PŘED cílovým časem ale má např. 30 minut zpoždění. (dojede tedy PO cílovém čase. Vlak "B" má má grafikonový - pravidelný - příjezd do cíle v Praze ve 20.12, tedy PO cílovým čase, ale jede včas. Bude se mi počítat penále, použiji-li vlak "A", nebo se mi nebude chtít čekat na tento zpožděný vlak a použiji vlak "B"?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 17:55

V tomto případě je třeba použít vlak A, i když dojede později.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 18:44

A ještě dotaz - byl by problém přidat sloupec a uvádět u zvoleného vlaku ČÍSLO VLAKU (kvůli snadnějšímu hledání v GRAPPu)?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 18:55

To by určitě problém nebyl. Ale asi ne přímo sloupec, protože to by se pak ukazovalo všude, třeba i v korespondenční a ve výsledcích. Dám to třeba jako tooltip na kategorii.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 18:50

Smazáno uživatelem Antonín KUNC

Od: František Štufka     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 19:54

Chtěl bych Davidovi poděkovat za další super zážitek. Manželka, když mě ráno viděla s jízdním řádem, tak zděšeně pravila, jestli jsem se nezbláznil, že chci v této době cestovat. Já pravil, že jedu na rallye. Řeknu vám, že to byl nezapomenutelný kukuč, kterým jsem byl odměněn.

Od: František Štufka     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 19:55

Jinak všem přeji hlavně zdraví!

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 20:25

Taky děkuji Davidovi za možnost si to vyzkoušet z druhé strany. Bylo příjemné, že nemusím vstávat v 5 ráno, na druhou stranu donutit mozek k nějakému výkonu 5 minut po probuzení se moc nedařilo. Takže začátek byl velmi intuitivní a trasu jsem ladil až cestou. S postupným vylepšováním jsem se dokázal zabavit půl dne. Jenom škoda, že Babitron byl celou dobu krásně zelený, takže nebylo třeba řešit alternativní varianty.

Od: Honza Frajer     Komu: všem     Datum: 27.2.2021 20:29

Zajímavé netradiční zadání. Robertovi gratuluji k vítězství.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 28.2.2021 8:19

Ahoj, všem, také díky Davide za soutěž - hlavně je suprová ta aplikace, gratuluji všem - bohužel zase jste byli všichni lepší než já. Možná to bylo trochu i mým nepochopením pravidel na začátku - myslel jsem si, že se budou bodovat jen neelektrifikované tratě - stress na začátku, špatně jsem si to přečetl zadání. Luštil jsem víceméně jen podle Davidovy aplikace, případně podle Idosu (JŘ jsem si pořád ještě nekoupil - snažím se nevylejzat z domácího bunkru a stejně na JŘ už hodně špatně vidím i s optikou, ale mám stažené tabulky JŘ v PC, takže možnost nakouknout, zalistovat mám), ale na výsledek by to nemělo mít vliv. na začátku jsem nestihl promyslet víc tras než tu jednu. Řešil jsem hlavně nejdřív dlouhé čekání v Blatné a pak to opravil na Protivín s tím, že zbytkový čas využiju na sem tam projetí do ČB a do Strakonic - dalo by to 3480 bodů a byl bych tuším třetí odzadu. Jenže vlak nejel z důvodu covidu - asi ho taky chytil. :) O 5 minut mi unikla možnost změnit to alespoň na tam a zpět do Strakonic, bylo by o +32 bodů. Nakonec jsem to musel otočit jen ve Zlivi. Fungovala změna odjazdu vlaku 10 minut po odjezdu vlaku? (možná bych tuhle možnost klidně zrušil, i když tentokrát by mě přišla vhod - je to proti realitě) Jinak se mi bodování moc líbilo, protože si myslím (včetně třeba Radka Šulce), že tak nějak by bylo „spravedlivější" bodování lokálek i jindy. Elektrifikace je dobrej filtr. Také přeju všem hodně zdraví, ať se vám covid i jakékoli další nemoci vyhýbají ... ale já říkám i to, že hodně záleží i na nás, jak budeme dodržovat opatření a taky na tom, jak rychle nás proočkují. Těším se na další kolo virtuální rallye.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 1.3.2021 8:56

Děkuji všem, co se zúčastnili a gratuluji Robertovi k výhře. Doufám, že se poněkud netradiční zadání líbilo (podobných mám připraveno více). Myslím, že se podařilo udržet vás déle "ve střehu", i když všechno jezdilo včas, protože možností vylepšit trasu bylo podstatně více než obvykle. Váhal jsem, jestli dát bonus za 3 nebo 4 body. Při třech mi docela dobře vycházelo klasické moravské kolečko s použitím Os Brno-Uherské Hradiště, tak jsem dal přednost čtyřem. Také jsem chtěl dát start/cíl jinam než zase do Prahy, ale bohužel zrovna pro tohle zadání ta Praha je fakt optimální. Na Moravě ta hustota neelektrifikovaných tratí je malá a jinde se vždycky nabízela jedna neelektrifikovaná vedoucí přímo ze startu, kudy by všichni začali...

Tentokrát jsem musel dělat minimum zásahů - pěkně si to běželo samo a myslím, že to brzy dostanu do stavu, kdy si každý bude moci uspořádat svoji soukromou rallye. Malý zádrhel nastal, když informace o odjezdu druhého vlaku přišla dříve než o příjezdu prvního, ačkoliv první vlak přijel dříve. Ono by se to bývalo samo srovnalo až by přišla informace o tom příjezdu, ale Honzu to vylekalo a svoji trasu mezitím už změnil. Toto jsem tedy do budoucna opravil - nyní se na vyhodnocení čeká až dorazí informace o obou vlacích. Ale obecná rada je pokud si nejste jisti, že přestup nevyšel, raději zachovat chladnou hlavu a změnit to, až to bude jisté, od toho je tam těch 10 minut.

Dále Miloš se spálil s jedním kovidově nejedoucím vlakem a Antonínu Kuncovi na samý závěr ujel ten stejný přípoj jako loni Janu Fátorovi. Tam je to prostě riziko, jak to vyjde, a zrovna v sobotu ho nechali dlouho stát v Řečanech, aby zpožděný Regiojet nenavýšil o minutku, dvě... Líbilo se mi, že byl využit i přesun MHD, snad se to ujme.

Další virtuální rallye jsem připraven udělat v dubnu, pokud do té doby nevypnou internet, budou jezdit ještě nejaké vlaky, nezavřou mě za nedodržování opatření apod.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 5.3.2021 9:53

Ahoj, Davide, nechce se mi vytisknout koncept do PDF pro uložení. Mohl by ses na to podívat? Dříve to šlo. Používám Chrome. Díky. Miloš

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 10:01

Zdravím - a mám dotaz (možná blbý). Jakým způsobem odevzdám své (svá) finální řešeni(í) prostřednictvím webové aplikace? Poznám, že už jsem řešení odeslal, nebo že už bylo odesláno? Mohu potom toto odeslané řešení ještě opravit, editovat? Já totiž nevím, zda jsem již řešení prvního kola první úlohy neodevzdal. Pokud ANO, chtěl bych ho opravit nebo zrušit. Dík za odpověď. (omlouvám se za obsáhlejší dotaz - je to tím, že mám "delší vedení" a potřebuji to "polopatě") Tak ještě jednou dík.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 12:55

Dobrý den, já už jsem se na to ptal - viz výše. U prvního řádku v konceptech se po poklikání objeví meníčko - u první buňky, jedno tlačítko je kopírovat a přes něj se to překopíruje do Řešení, kde si to můžete zkontrolovat. Tohle jsem vyzkoušel, určitě se to dá ještě smazat a myslím si, že i editovat.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 17:46

Na stránce s úlohami je potřeba se nejdříve ke každé úloze přihlásit (vidím, že jste přihlášený jenom k 1. úloze). Po přihlášení k úloze se objeví tlačítko "Řešení", kam se zadávají řešení. (Anebo přes kopii z konceptů, jak píše MIloš.) Pokud je řešení zadané, je u tlačítka "Řešení" počet bodů. Pokud je zadané řešení kompletní a správné, je počet bodů zeleně, pokud je něco špatně, je počet bodů oranžově.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 20:05

Trasu je možné zadávat a libovolně měnit do uzávěrky kola. Uzávěrka 1.kola je 22.3.2021 v 23:59. Do hodnocení kola se bude počítat stav, který bude zadaný v tento časový okamžik, čili opravdu stačí trasu jen včas zadat a počkat do uzávěrky.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 19:42

Pane Babilone- ANo, přihlásil jsem se, použil tlačítko "ŘEŠENÍ", zadal jsem řešení až po cílovou stanici.(zelený řádek). A teď - chybí odpověď na mé dotazy. Tedy: Jakým způsobem odevzdám své (svá) finální řešeni(í) prostřednictvím webové aplikace? (jak je uvedeno v " soutěžních podmínkách" na úvodní stránce v bodě A1.)(možná se ptám skutečně blbě, ale nejsem žádný IT specialista, či prof. programátor). A též chybí odpovědi na další dotazy.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 20:24

Ještě jsem koukal na tu trasu 1.úlohy a není kompletně zadaná, takže taková trasa by se nebodovala. Je možné, že jste omylem zaměnil zelenou za bledě modrou barvu, která vyjadřuje, že v tomto řádku byla projeta povinná stanice.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 21:25

Úlohu jsem dokončil ale později několik řádků od konce vymazal. Chci řešení této úlohy změnit, tak jsem měl a mám obavy, že řešení této úlohy již bylo "někam" ODEVZDÁNO. (viz bod A1 Soutěžních podmínek). PROTO jsem chtěl věděl, jakým způsobem odevzdám své (svá) finální řešeni(í) prostřednictvím webové aplikace. Atd. Nyní je to jasnější - díky. Ale ještě jeden dotaz : MOHU MÍT víc jak jedno řešení jedné úlohy? (v čase uzávěrky). Správně by mělo být - UMOŽNÍ PROGRAM víc jak jedno řešení jedné úlohy? (v čase uzávěrky).

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 6.3.2021 21:52

Ne, řešení je vždy pouze jedno pro každou úlohu. Je možné si zadání zkopírovat do konceptu a tam vytvořit alternativní trasu, ale hodnotit se bude ta, co bude v době uzávěrky v sekci Řešení.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 24.3.2021 12:48

Čelo KR je hezky vyrovnané, už se těším na druhé kolo. Kdy můžeme čekat zadání?

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 24.3.2021 18:13

Určitě dříve, než skončí nouzový stav :-)

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 27.3.2021 10:05

Ty úlohy jsou boží. :-))

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 11.4.2021 11:43

Pane Nádhero mrkněte, prosím, na můj koncept (Chlumec-3), kde mi nějak nesedí pěší přesuny. Konkrétně: 1- Přesun V. Žernoseky - Žalhostice mi to píše: 17.30 - 17.49 to je 19 minut (podle pravidel je přesun 15 minut). 2- Přesun Praha Masaryk - Praha hl.n. mi to píše 19.16 - 10.26 to je moc minut (podle pravidel je přesun 10 min.). Dík za vysvětlení a případně opravy v programu.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 11.4.2021 18:26

To je bohužel známý problém. Koncepty (zatím) nemají informaci, jestli se jedná o trasu dle pravidel KŽR nebo VŽR. Takže musí fungovat co nejuniverzalneji a povolí přesuny i tam, kde to není podle pravidel KŽR možné, povolí nulové a záporné přestupy apod. Zamítnuto to bude až když se takovou trasu pokusíte zkopírovat do příslušného řešení. Zatím tedy musíte potřebný čas na přesun vypočítaný z mapy.cz (jako se počítá ve VŽR) ručně přepsat na ten podle pravidel KŽR. Ten přesun Masarycka-hlavak můžu kdyžtak vyzkoušet až budu na PC, ale mělo by to počítat správně, tento přesun jsem samozřejmě již dříve zkoušel. U jednoho z vás to dávalo taky nesmyslný čas a pak jsme došli k tomu, že omylem vybíral špatnou stanici.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 12.4.2021 12:09

Je to, pravděpodobně, MOJE CHYBA. (Masaryk.-hlavní). Po "příjezdu" na P-Masaryk. zvolím PĚŠÍ PŘESUN, vyberu cílovou stanici (zde - Praha hl.n), v okně odjezd v tomto případě je 19.16 hod, příjezd ještě není vyplněn, kategorie je pěš. A teď - změním tuto kategorii (vědomky, či nevědomky) např. na VHD či NAD, ale v zápětí si chybu uvědomím a dám zpět na pěš., a uložím. Do okna příjezd naskočí čas 10.26 hod. Omlouvám se, že jsem na to nepřišel dříve - při testech.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.4.2021 13:02

Aha, tak tento postup skutečně nefungoval. Čas se přepočítal správně, když se změnila cílová stanice, ale ne když se změnila kategorie. Děkuji za upozornění.

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 5.6.2021 10:05

Ahoj, všem, zvl. Davidovi, nejde se přihlásit k řešení 5-2021? Alespoň já to tam nevidím. Díky. Miloš

Od: David Nádhera     Komu: všem     Datum: 5.6.2021 12:22

Jsi přihlášen do aplikace?

Od: Miloš Šmíd     Komu: všem     Datum: 6.6.2021 11:17

Už je top v pořádku - jak si to zvětšuju a vudím jen část obrazovky, tak jsem si nevšiml, že ta 5. úloha je napravo. Zapomněl jsem na to - nemohlo by to být pod sebou, kdybych zase zapomněl? Díky.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 10.6.2021 13:11

Zkontroloval jsem výsledky druhého kola a žádné chyby jsem si nevšiml. V páté úloze měli trochu problém Miloš (zřejmě přehlédl, že vlak z Ostroměře v sobotu nejede a snažil se dojet až tím o hodinu později, což už nešlo) a Radovan (snažil se odskočit do Čadce, což v korespondenční rallye není možné). Bohužel se už do uzávěrky kola nestihly problémy dořešit. Je lepší neřešit věc na poslední chvíli nebo poslat alespoň nějaké řešení.

Ve čtvrté úloze jsem čekal, že buď začnete směrem k jedné povinné stanici a od druhé skončíte, nebo obě projedete hned za sebou. Robertovi se podařilo zamotat trasu ještě úplně jinak a zvítězit.

V páté úloze jsem se snažil vybrat start/cíl tak, aby nebylo chebské kolečko příliš výhodné. Nakonec s poměrně vysokým odstupem zvítězil Robert s pražskými nočními okruhy, který se stihl podívat i do Mšena a Brandýsa nad Labem.

I šestá úloha byla poměrně pestrá a zkoušeli jste různé varianty. Nejlépe se vydařila ta Marka Chmely, který využil, že jeden z rychlíků Ústí-Liberec zastavuje i v Zákupech.

Bodové rozdíly se trochu roztáhly, ale stále nic není rozhodnuto, zbývají ještě dvě kola. Teď si dáme chvíli pauzu, během které upravím koncepty tak, aby šlo nastavit, jestli se jedná o KŽR nebo VŽR, a start dalšího kola včas oznámím.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 21.6.2021 8:32

Někteří jste si už všimli, že jsem zveřejnil úlohy 3.kola. Termín odevzdání je opět za 9 týdnů.

Jak jsem sliboval, upravil jsem koncepty tak, aby bylo určeno, jestli má zadávání trasy fungovat podle pravidel VŽR nebo KŽR. Všechny vaše dosavadní koncepty jsem označil jako podle pravidel KŽR. Stejně tak budou jako výchozí označeny nově založené koncepty. U prázdné trasy to jde změnit přes editaci zadání. Při použití funkce kopie do konceptu nebo načtení existujícího zadání se typ soutěže nastaví sám podle vzoru.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 10.9.2021 20:48

Zveřejnil jsem úlohy posledního kola korespondenční rallye. První tři úlohy jsou klasické, poslední úloha je jako tradičně volná. Můžete si zvolit start v libovolné stanici a libovolný čas startu tak, aby oba dny spadaly do platnosti letošního jízdního řádu. Skončit musíte opět na stejném místě nejpozději o 24 hodin později. Aby nešlo použít loňskou vítěznou trasu, přidal jsem Bohumín jako povinnou stanici. Docela pěkně se hodí k letošnímu tématu. Než začnete řešit volnou úlohu, musíte si pomocí tlačítka Editace zadání nastavit startovní místo a čas, bez toho nejde úlohu řešit. Funguje to stejně jako u konceptů.

Na odeslání řešení máte opět cca 9 týdnů, vychází to do poloviny listopadu, tedy ještě před změnu jízdního řádu. Pokud by byl zájem, uspořádal bych na konci listopadu nebo na začátku prosince jedno kolo virtuální rallye.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 10.9.2021 21:02

Díky Davide za uspořádání letošní KR. Kdyby sis našel do uzávěrky kola někdy čas, mohl bys udělat ve výsledcích stránku, na které by byly mapy s trasami všech závodníků najednou, tak cca v třetinové velikosti? Na porovnání, v čem se moje trasa liší od ostatních, by to bylo o dost lepší než překlikávat mezi jednotlivými trasami. A ohledně virtuální - jsem pro.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 12.9.2021 11:29

Pane Nádhero mrkněte, prosím, na můj koncept OTAZNÍK. Nemohu přijít na to, jakým způsobem se mi něco takového povedlo ( a jak to odstranit - leda s pomocí "zdrojáku"). ( Pro ostatní - chybí kus grafické trasy atd.)

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.9.2021 16:38

Obávám se, že pokud sám nevíte, jak se vám to povedlo, tak já na to asi zpětně nepřijdu. Odstranit prostě tak, že ten nesmyslný pátý řádek řešení smažete.

Od: Antonín KUNC     Komu: všem     Datum: 12.9.2021 11:35

Pane Nádhero, Na konci kola (jakéhokoliv) budu mít v okně KONCEPTY třeba 7 konceptů. Na začátku následujícího kola se těchto konceptů budu chtít zbavit. (může to samozřejmě být i v průběhu kola). Je tam "Vytvořit nový...." ale chybí mi tam VÝMAZ VŠECH KONCEPTŮ, nebo možnost OZNAČIT několik, které chci smazat najednou, nikoli jednotlivě jako nyní. Co říkáte - šlo by to? Dík.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 12.9.2021 16:10

Koncepty ve stavu, v jakém jsou teď, určitě nejsou dokonalé a mám v plánu pro ně mimojiné udělat speciální stránku, odkud by mohly jít i mazat. Ony vznikly až dodatečně na návrh jednoho z vás, který chtěl možnost si tvořit trasy nanečisto, a nečekal jsem, že se to tak uchytí. Nicméně není problém koncepty místo mazání "recyklovat". Nejdříve smazat všechny řádky (kliknutím na křížek u prvního řádku), potom načíst nové zadání a případně přejmenovat koncept.

Od: Robert Babilon     Komu: všem     Datum: 21.11.2021 23:48

Tak nám skončil další ročník KR. V posledním kole jsem se hned po zveřejnění dal do volné úlohy - přišla mi zajímavá tím, že se nemám moc čeho chytnout. Ale Bohumín v kombinaci s nočními vlaky moc rozumných možností nedává a základ finálního řešení byl rychle na světě. Pak už jenom zbývalo doladit vhodné datum a místo startu. Další úlohy jsem chtěl odbýt s tím, že mám dostatečný náskok, ale stejně mi to nedalo a u všech jsem se snažil o maximální výsledek.

Děkuji Davidovi za uspořádání a doufám, že se toho ujme i příští rok, když už na to má vytvořené prostředí. Děkuji též za mapičky, o které jsem si napsal. Minule nadhodil otázku, jestli používat jízdní řád KJŘ (včetně plánovaných, ale nejezdících vlaků soukromníků) anebo ten právě aktuální. Letošek byl hodně zvláštní, kdy byl KJŘ pro reálné ježdění k ničemu i na hlavních tratích do Ostravy a Brna a v podstatě jsem se ho odnaučil používat. A to nejen kvůli neaktuálnosti, ale hlavně kvůli zprzněným tabulkám a zhoršujícímu se zraku. A když jsem něco našel IDOSem a zkusil to tady zadat, tak to nešlo. Takže z těchto důvodů by se mi víc líbil jízdní řád přiměřeně aktuální.

Od: David Nádhera (admin)     Komu: všem     Datum: 23.11.2021 14:51

Zkontroloval a obodoval jsem výsledky za poslední kolo a k dispozici jsou tak celkové výsledky. Kolo se nejvíce povedlo Antonínu Kuncovi, který poskočil na celkovou bronzovou příčku. Marek Chmela, který v každém ze čtyř kol alespoň jednu úlohu vyhrál, doplatil na nevyrovnanost výkonů a obsadil celkovou stříbrnou pozici. Robert Babilon potvrdil, že umí zadaní nejen vymýšlet, ale i skvěle řešit a vyhrál s větším odstupem.

Trasy byly opět poměrně pestré, zejména v úloze andělsko-čertovské jste se vyřádili solidně a využili jste i varianty, se kterými jsem vůbec nepočítal. Antonín Kunc se tady připravil odskokem do Neratovic o vítězství, lepší by bylo jet osobákem už z Lysé. Povinný Bohumín ve volné úloze se nakonec ukázal zbytečný, jelikož se místo klasické kombinace Slovakia/Chopin dala použít kombinace nejezdících Regiojetů, toho si ale všiml jen jeden z vás. Úlohu zachránil Robert, který vymyslel ještě lepší trasu a stanovil nový rekord.

Rád se ujmu organizace i dalšího ročníku, který asi začne o něco později, protože jednak musím zpracovat data pro příští rok a jednak mám v plánu pár vylepšení. Jestli začít používat aktuální JŘ místo KJŘ je sporné a má svoje pro i proti. Technicky by to snad problém nebyl. Koukal jsem, že Spržel zase trochu vylepšil formát dat v CIS, takže snad už konečně půjdou používat i ty změnové dávky. Zatím data pro nový rok v CIS nahraná nejsou, ale podle dokumentace to vypadá nadějně. Ale bude potřeba nějak odlišit změnu trvalejšího charakteru, dočasnou výluku na pár dní a třeba jen provozní odklon.

Uvažovanou virtuální rallye v prosinci dělat nebudu. Jednak bych tou dobou měl být v Portugalsku a jednak je JŘ natolik neaktuální, že upravovat ho kvůli té jedné soutěži nemá cenu. Možná spíš v lednu, aby se vychytaly případné chybky v tom novém. Děkuji všem, co vytrvali v soutěži až do konce a přeji klidné Vánoce a co nejkratší lockdown.